Deense straatkunstenaar geeft 3500 stadsvogels een huisje

3513 VIEWS
Deense straatkunstenaar geeft 3500 stadsvogels een huisje

Voor de vogels in de stad is het soms moeilijk om een fijn onderkomen te vinden. Daar wilde de Deense straatkunstenaar Thomas Dambo verandering in brengen. Hij creëert positieve straatkunst, die een kleurrijke vreugde verspreidt onder mensen en vogels. Al meer dan 3500 huisjes hebben inmiddels een plek gekregen. En niet alleen in Denemarken, zelfs in Berlijn en Beirut.

 Vogelhuisjes zijn voor iedereen

Thomas, die vroeger graffitikunstenaar was, merkte dat niet iedereen graffiti begrijpt of kan waarderen. Terwijl hij juist zo graag positieve straatkunst wilde maken die iedereen kan aanspreken. Daarnaast was hij al lange tijd geïntrigeerd door de hoeveelheid spullen die mensen weggooien. De vondst van een container vol met restanten hout van een bouwplaats was de aanleiding voor het project Happy City Birds. Thomas, die vroeger ook al vogelhuisjes maakte, kon hiermee recyclen en er tegelijkertijd veel mensen een goed gevoel mee geven.

Niet iedereen begrijpt graffiti, maar zelfs mijn oma begrijpt vogelhuisjes.

Materialen hergebruiken

Het hergebruiken van materialen is een belangrijk uitgangspunt van het project. Al het hout dat hij gebruikt is gerecycled of is sloophout. En een vrachtlading met verkeerd gekleurde verf werd gedoneerd door een grote Deense verffabrikant. Samen met zijn crew maakte hij al honderden huisjes en ook organiseert hij workshops om met groepen, klassen of organisaties vogelhuisjes te bouwen en te beschilderen. Vervolgens krijgen ze een plekje te geven waar vogels en mensen ervan kunnen genieten.

painting-birdhouses

Verschillende projecten

Het Happy City Birds project bevat weer kleinere projecten, zoals huisjes met Scandinavische kleuren of een volledige kerstboom van vogelhuisjes. Ook Berlijn en Beirut hebben hun eigen vogelhuisjes gekregen in twee speciale internationale projecten, waarvoor Thomas en zijn crew met de vogelhuisjes op reis gingen.

De kleurrijke huisjes fleuren inmiddels meerdere steden op, mooi is dat ze ook mensen samenbrengen. Door ze gezamenlijk te maken of door er naast elkaar even bij stil te staan op straat. Naast het Happy City Birds project maakt Thomas nog andere (straat)kunstwerken en installaties, zoals deze enorme houten reuzen in het bos.

Neem een kijkje op zijn website, ook om op de hoogte te blijven van de hoeveelheid vogelhuisjes die er inmiddels zijn geplaatst.

dsc06437

IMG_1206

IMG_1060-e1411999612970

birdhouse-mural

IMG_1151

love-birds

recycled-birdhouse-entrance

Berlijn

berlin-birdhouse

Beirut

birdhouses-in-beirut

De meeste vogels zouden erg blij zijn met een huisje van Thomas. Maar deze vogels hebben zelfs paleizen als woonplaats. En die kunstwerkjes uit het Ottomaanse rijk zijn architectonische hoogstandjes.  

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Kunstenaar kleurt de straten met huizenhoge schilderingen van vogels
Deze straatkunstenaars zoeken saaie en lege muren
Deze straatkunst brengt een ode aan de natuur
Grootmoeder van 90 versiert Tsjechische huizen met haar schilderkunst