De wereld in vogelvlucht

1398 VIEWS
De wereld in vogelvlucht

Omdat ons dagelijkse blikveld gemiddeld ergens tussen de 1.60 m en 1.90 m zit, schijnt het ‘overzichteffect’ – het gevoel wat een mens overkomt wanneer hij de aarde vanaf grote hoogte ziet – enorm overweldigend zijn. Doorgaans is dit alleen weggelegd voor astronauten, maar vanuit het vliegtuigraam krijg je op een heldere dag een stukje van het gevoel dat zij moeten hebben, mee.

The Daily Overview is een fotoproject waarmee de makers mensen willen inspireren met luchtfoto’s van de aarde. Zoals Plato het ooit zei: “De mens moet boven de aarde uitstijgen – naar de top van de atmosfeer en verder – alleen dan kan hij de wereld waarin hij leeft, begrijpen.”

Paradijsvogels Magazine zette een paar verrassende locaties op een rij en zocht ook naar foto’s van Nederland:

Gitaarbos in Argentinië
Dit bos is meer dan een kilometer lang en was het idee van Pedro Ureta en Graciela Yraizoz. Toen Graciela plotseling overleed, plantte haar man en hun vier kinderen 7000 cipressen. Mooie symboliek: gitaren worden vaak gemaakt van cipressenhout en de gitaar was het lievelingsinstrument van Graciela.

daily overview 2

Tulpenvelden in Nederland
Zoveel pracht in ons eigen land!

daily overview 3

De Arc de Triomphe
Zo is pas goed te zien hoe dit monument het hart vormt van de 12 straten die er op uitkomen. Het duurde meer dan 30 jaar om de Arc de Triomphe te bouwen.

daily overview 4

Bourtange, Vlagtwedde
Dit fort werd gebouwd in 1593 gedurende de Tachtigjarige Oorlog en diende als middel om controle te houden over de weg tussen Duitsland en Groningen. In 1960 werd Bourtange in haar 18e eeuwse staat hersteld, nu is het openluchtmuseum.

daily overview 9

Schepen voor de haven van Singapore
De haven van Singapore staat op nummer 2 van de drukste havens ter wereld. Eenvijfde van alle containerschepen komt hier langs. Vanuit dit perspectief lijken de – soms meer dan 3 miljoen kilo wegende – schepen net kleine goudvissen in de vijver.

daily overview benjamin grant

Paleis het Loo
De tuin van het paleis stamt uit de barokke periode: perfecte symmetrie, fonteinen, baden en beelden tekenen het beeld.

daily overview 5

Rijstterrassen in Yuangyuang, China
Het had ook een schilderij kunnen zijn, maar dit zijn de rijstvelden van het Hanivolk: zij leven al meer dan 1300 jaar als rijstboeren in deze velden.

daily overview 6

Kubuswoningen in Rotterdam
Deze bekende woningen bestaan uit 38 kleine en 2 grote kubussen die met elkaar verbonden zijn. Ze vertegenwoordigen een dorp in een stad waar elk huis symbool staat voor een boom, en ze samen een bos vormen.

daily overview 7

Labyrint in de Ananastuin, Hawaii
Dit is een van grootste doolhoven op aarde. Meer dan 3 kilometer aan paden en 14.000 planten vormen hier eindeloos verdwaalplezier.

daily overview 8

Bekijk ook het fotoproject dat Klaus Leidorf maakte vanuit zijn cessna 172.

MEER INSPIRATIE

3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek
Filmmaker wordt op 10 km hoogte getrakteerd op het Noorderlicht
Het Kasteel van Katoen: gigantische rotsformaties van kalk
Waar kleurrijke dekens van bloemende woestijn sieren