
Twee keer per jaar wagen de honingjagers van het Gurungvolk hun leven. Ze oogsten de honing vanaf een van de grootste kliffen in het Himalayagebergte, balancerend op handgemaakte ladders en omgeven door miljoenen zoemende bijen.
Deze moeilijke en gevaarlijke oogst maakt deel uit van een eeuwenoude en heilige traditie. Generaties lang worden de vaardigheden en rituelen doorgegeven aan de volgende serie jonge waaghalzen. Zo moeten voor elke jacht de goden van de kliffen tot rust worden gebracht. Dit gebeurt met een rituele slacht van een geit en het offeren van fruit, rijst en bloemen.
[quote text_size="medium"]
De fotograaf houdt de locatie van het gebied geheim
[/quote]
Zoals met veel oude culturen en tradities neemt het aantal honingjagers af. Jonge leden van de Gurungstam trekken naar de stad, daarnaast wordt het leefgebied bedreigd door klimaatveranderingen en commerciële partijen die 'honingtrips' aanbieden.
Doordat toeristen het hele jaar door honing oogsten is er niet voldoende tijd voor de bijen om de voorraad aan te vullen en de korf te herstellen wanneer de tweejaarlijkse jacht aanbreekt voor de Gurung. Ook het kappen van de paden om toeristen een makkelijke doorgang te garanderen zorgen dat er minder rododendrons zijn: een natuurlijke bron van nectar voor de bijen.
Velen vragen zich waarschijnlijk terecht af waarom de fotograaf deze foto's publiceerde als juist bescherming van dit gebied noodzakelijk is? Fotograaf Andrew Newey stelde zichzelf inderdaad voor een dilemma: hij wil bewustwording creëren voor de noodzaak van het beschermen van dit gebied, en tegelijkertijd niet de populariteit ervan verhogen met als gevolg dat meer mensen een exclusieve honingtrip gaan boeken.
De oplossing: hij houdt de exacte locatie van het gebied geheim. De Himalaya is hiervoor groot genoeg, zelf zocht hij enkele weken naar dit dorp.
Andrew Newey is een documentaire fotograaf uit het Zuid-Westen van Engeland. Toen hij twintig werd trok hij de wijde wereld in; op zijn reizen ontdekte hij zijn fascinatie voor fotografie. Naast zijn commerciële werk richt hij zich op persoonlijke projecten zoals het documenteren van traditionele culturen over de hele wereld. 'De honingjagers' is daar een prachtig voorbeeld van.