Kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen

13 augustus 2015
455
kunst gezonde hersenen

Door de jaren heen zijn er vele onderzoeken gedaan naar manieren om de hersenen scherp te houden. Tot op late leeftijd fris en fit blijven is een groot goed! Voor degenen met een kunstzinnige hobby is er goed nieuws van de vooraanstaande Mayo Clinic in de Verenigde Staten. Zij deden onderzoek onder 256 mensen tussen de 80 en 89 jaar. Gedurende vier jaar werd hun cognitieve toestand gemonitord.
[quote text_size="medium"]
"Waar gemiddeld 49,2% van de mensen te maken kregen met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, was dat bij de artistiekelingen slechts 16,7%"
[/quote]
Wat bleek? De mensen die er een artistieke hobby op nahielden, hadden 73% (!) minder kans om een cognitieve stoornis te ontwikkelen. Andere creatieve hobbies (zoals handwerken) en sociale activiteiten of werken met een computer hadden ook een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen, maar de invloed was niet zo groot als bij mensen die echt kunstzinnig bezig waren. Waar gemiddeld 49,2% van de mensen te maken kregen met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, was dat bij de artistiekelingen slechts 16,7%.
[quote text_size="medium"]
"Het lijkt erop dat een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken"
[/quote]
Overigens is de Mayo Clinic niet het enige instituut dat dit verband aantoonde. Al eerder werd in Duitsland een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, waarbij vooral de nadruk lag op het verschil tussen kunst maken en kunst kijken. Gedurende tien weken volgden 14 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 62 en 70 verschillende praktische kunstlessen, terwijl een andere groep van 14 mensen in dezelfde leeftijd een cursus volgden in het beoordelen en waarderen van kunst. De eerste groep (u voelt hem al aankomen) vertoonden een significante verbetering in psychologische weerbaarheid én hersenactiviteit, een effect in de groep 'kunstkijkers' niet van toepassing was. Het lijkt erop dat een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken.
[quote text_size="medium"]
"Cognitieve en motorieke processen werken samen, wat resulteert in een toestand waarin men helemaal opgaat in de creatieve activiteit"
[/quote]
Over het 'waarom' van deze verbanden wordt overigens nog volop gespeculeerd, maar veel onderzoekers denken dat het positieve effect ontstaat doordat cognitieve en motorieke processen samenwerken, wat resulteert in een toestand waarin men helemaal opgaat in de creatieve activiteit. Die 'flow', die veel creatievelingen waarschijnlijk herkennen, is dus niet alleen lekker maar ook nog eens gezond! En voor wie nog niet schildert, tekent of beeldhouwt? Reden te over om op welke leeftijd dan ook toch maar eens een cursus uit te zoeken...
[hr]
Beeld: Hartwig HKD via Flickr.com
 

Lees ook:  Villa Magnolia | Slaap temidden van het Zeeuwse strand, bos en duin

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings