Creatief met draad | Deze kunstenaars denken buiten de (borduur)lijnen

29 juli 2016
1240

De kunst staat nooit stil. Zelfs als het lijkt alsof er geen ruimte meer is voor vernieuwing, is er ergens wel weer een creatieveling met een totaal eigen visie die daar verandering in brengt. Hetzelfde geldt voor deze kunstenaars, die de eeuwenoude borduurkunst hebben heruitgevonden. Zij toveren met hun naald en draad enorme, roze stieren op straat of maken de zieken weer beter. Voor een dosis creatieve inspiratie zetten we 5 naald en draad kunstenaars op rij die het nét even anders doen.

1. Van kitsch naar kunst

Kunstenares Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė uit Litouwen geeft harde, metalen voorwerpen een zachtaardig uiterlijk door er bloemen op te borduren. Haar doel hiermee is echter om het traditionele borduurwerk, dat enorm lieflijk en kitsch is, juist te ondermijnen. Borduurwerk met een kruissteek is in haar land enorm populair en elk huis is versierd met de standaard borduurpatronen die in de boekjes te vinden zijn. Zij breekt met deze traditie en gaat voor lelijke en harde metalen voorwerpen die niet binnen het huishouden thuis horen, om zo het sentimentele karakter van borduren te neutraliseren en kitsch te veranderen in kunst. Auto’s, emmers en oorlogshelmen dienen allemaal als canvas voor haar tegenstrijdige borduurkunst.

Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė1

Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė

2. Een mix van stijlen

Ook kunstenares Izziyana Suhaimi borduurt niet zoals de meeste borduurders op textiel. Zij mixt meerdere kunstvormen door vrouwelijke figuren op simplistische wijze te tekenen op papier en deze vervolgens te verlevendigen met aquarelverf. Uiteindelijk worden de vrouwen aangekleed met kleurrijke borduursels of omgeven door bloemmotieven. Haar eigentijdse benadering tot de borduurkunst zorgt voor mooie contrasten in haar werk: van zwart grafiet tegenover kleurrijk draad en simpele, strakke lijnen tegenover de mooie details en rijke textuur van het borduurwerk.

Lees ook:  Tekenen zonder potlood

Izziyana Suhaimi

Izziyana Suhaimi1

3. Dubbele persoonlijkheden

Kunstenares Cayce Zavaglia maakt realistische portretten van draad die zo echt lijken dat het op een klassiek schilderij lijkt. Pas wanneer men dichterbij kijkt, is de textuur van zijde en wol te zien. Van de achterzijde van haar borduurwerken maakt zij juist schilderijen, die van een afstand op een wirwar aan draden lijken. Haar collectie heet Recto | Verso en focust op de persoon die we aan de wereld tonen; het perfecte beeld dat wij van onszelf gecreëerd hebben, en de persoon die we werkelijk zijn; vol met losse einden, knopen en chaos in ons hoofd.

CayceZavaglia1

CayceZavaglia2

CayceZavaglia3

4. Draaddokter  

Nog een borduurder die gebruik maakt van een ongewoon canvas is kunstenaar Matthew Cox. Hij tovert röntgenscans en MRI scans om tot geborduurde kunstwerken. Zijn werken leggen het accent op leven in plaats van ziekte door de scans voor de helft om te toveren in een kleurrijke ideaalwereld. De botten van handen gaan over in handen van vlees en bloed, die in de lucht gehouden worden om te genieten van het lekker weer. En een scan van een schedel maakt deels plaats voor een dame wier blonde lokken in de wind wapperen.

matthew cox

matthew cox1

matthew cox2

5. Wereldkunst

De laatste kunstenaar in dit rijtje is eigenlijk geen borduurder, maar een haker. Kunstenares Olek gebruikt werkelijk de hele wereld als haar canvas: treinen, grote standbeelden, muren en mensen. Alles om haar heen wordt getransformeerd tot een grote, kleurrijke en zachte wereld. Wanneer zij langs is geweest lijkt het alsof er een bom van wol ontploft is. Het is dan ook haar bedoeling dat niemand haar kunst over het oog kan zien, want met haar kunst probeert ze vaak aandacht te vragen voor bepaalde problemen in de wereld en komt ze op voor dieren- en mensenrechten.

Lees ook:  Zandschilderingen in de stad

Olek 1

Olek 2

Olek 3

Via: My Modern Met

Wil jij graag zelf ook creatief zijn met draad? Lees dan deze blog met 25 gratis haakpatronen!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down