Boeiende levenslessen van Jane Goodall

11 juni 2015
244

Jane Goodall's leven draait om passie en betekenis. Haar onderzoek naar chimpansees en haar missie om de aarde te beschermen reiken tot ver. Onlangs was ze te gast bij Humbert Tan tijdens RTL Late Night en ook in deze setting weet ze nog altijd te verbazen en anderen te bewegen. In haar donkere ogen twinkelen heldere lichtjes die getuigen van wijsheid, bezieling en bovenal: plezier in het leven! We zetten een aantal inspirerende levenslessen van haar op een rij:
Lezen vergoot je wereld
Ondanks dat ze het altijd druk heeft, vindt ze vaak nog wel tijd om 's avonds een paar hoofdstukken te lezen. Tarzan en de apen zette haar op het spoor om Afrika te ontdekken. Lezen gaf haar ook de mogelijkheid om één van haar grootste kansen te pakken: toen ze Louis Leakey [een Britse archeoloog en paleontoloog voor wie ze secretaresse was] tegenkwam kon ze hem imponeren met al haar kennis van Afrika die ze puur uit de boeken had opgedaan.
Laat school niet in de weg staan van je opleiding
Jane Goodall stroomde van haar secretaresse-opleiding direct door naar haar doctoraal. Haar mentor Leakey vond dat ze haar tijd niet moest verdoen met het halen van een vooropleiding. Stelt u zich voor: een jong meisje met geen andere opleiding dan haar secretaresse-training, maar wel met een grote kennis die ze zichzelf, door middel van al die boeken, had aangeleerd. Ze excelleerde in haar doctoraal en trok de wijde wereld in om die voor altijd te veranderen.
Boeiende levenslessen van Jane Goodall | Paradijsvogels Magazine
Doorzetten betaalt zich terug
Het werk van Jane Goodall in Tanzania ging moeizaam en traag. Het duurde maanden, jaren voordat de chimpansees gewend aan haar waren en voordat ze haar eigenlijke onderzoek kon starten en haar eigenzinnige en afwijkende onderzoeksmethode en -bevindingen kon verdedigen. Maar uiteindelijk ontdekte ze zelf dat chimpansees aangepaste gereedschappen gebruiken, een eigenschap die voorheen alleen aan mensen werd toegeschreven. Het was slechts de start van haar wereldberoemde ontdekkingen waarvoor ze eerst voor gek werd verklaard, maar later alsnog de credits voor kreeg.
Er zijn vele leraren in het leven
Niet alle kennis deed Jane Goodall op via haar boeken of in academische kringen. Eén van haar honden, genaamd Rusty, en de chimpansees waarmee ze heeft gewerkt leerden haar wat het begrip compassie echt betekent, en dat dieren ook daadwerkelijk een persoonlijkheid kunnen hebben. Ze vind dat de wetenschap veel meer empatisch moet worden, om niet de cruciale elementen van het leven over het hoofd te zien.
De magie ligt buiten je comfort zone
"Mensen zeiden tegen me: Jane, stop die onzin over Afrika. Ga eens dromen over iets dat je daadwerkelijk kunt bereiken!" Maar Goodall had geen alledaagse ambities. Ze realiseerde zich dat ze niet de geijkte route moest nemen, en zocht dan ook naar onconventionele onderzoeksmethodes. Zo zat ze regelmatig maar een paar meter van de chimpansees vandaan, zonder bescherming of wapens en moest ze af en toe een aanval van een mannetje doorstaan. Maar het leidde wel naar baanbrekende inzichten over deze boeiende dieren.
Leeftijd bepaalt niet wie je bent
Ondanks dat ze bijna 81 jaar is, reist Jane Goodall nog altijd meer dan 300 dagen per jaar. Ze loopt mee in protestmarsen, ze geeft lezingen op scholen en conferentiesen ze is nog steeds zeer persoonlijk betrokken bij het instituut dat ze oprichtte. Het woord pensioenleeftijd kent ze niet. Ze heeft nog vele doelen in het leven die haar scherp en actief houden en haar in staat stellen om dingen te doen op een leeftijd waar veel mensen het idee hebben dat je vooral 'oud' moet zijn.
Boeiende levenslessen van Jane Goodall | Paradijsvogels Magazine
Soms heb je een beetje geluk nodig
Ondanks dat Goodall een harde werker is met een legendarisch doorzettingsvermogen, heeft ook geluk voor een deel haar levensloop bepaald. Haar moeder moedigde haar aan om een secretaresse-opleiding te doen. Ze werd toen uitgekozen als secretaresse van Louis Leakey, een bekende wetenschapper. Ze wist Leakey zo te overtuigen van haar kennis, dat hij besloot om haar mentor te worden en ervoor te zorgen dat ze naast haar doctoraal ook haar postdoctoraal haalde. De juiste mensen, op het juiste moment en op de juiste plaats kunnen soms een heleboel betekenen.
In het fragment van Jane Goodall bij RTL Late Night lijkt ze op het eerste gezicht een frêle dame. Maar zodra ze begint te spreken en vervolgens ook nog een chimpansee nadoet, is het duidelijk dat ze een vrouw is waar u niet omheen kunt. Wat een mooi mens!

Lees ook:  Uit het leven gegrepen | De draagdoek

 
 
Via lifehack.org
Beelden: Nick Nichols via proof.nationalgeographic.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings