Bijzondere boerderijen en landwinkels in het Zweedse Skåne

7 oktober 2017
846

De zuidelijkste provincie van Zweden, Skåne, is een prachtig en divers gebied. Van schitterende witte zandstranden tot kastelen en appelboomgaarden en heerlijke biologische tuinen. Waar de Zweden goed in zijn: je de pure sfeer laten proeven van het land.

Het is erg leuk om Skåne met de fiets te ontdekken. Sydostleden is een fietsroute langs de zuid-oostelijke kust van 270 km lang die loopt van Simrisham tot Småland. Je fietst gemakkelijk van de ene bijzondere tuin naar de andere en komt er verschillende landschappen tegen. Van appelboomgaarden en lanen met oude hoge bomen tot glooiende landschappen, vergezichten en dichtbegroeide bossen. Stop vooral even bij deze heerlijke tuinen, boomgaarden en landwinkels!

1. Halloumi en een verse vegetarische maaltijd bij Mandelmanns Trädgårdar

Mandelmann

Mandelmanns is een echt familiebedrijf dat al meer 20 jaar groente en fruit teelt. In 1996 begonnen de eigenaren hier de eerste ecologische boerderij in de regio. Hier zie je war het betekent om in evenwicht met de natuur te leven: ze gebruiken o.a. schaapswol om de gewassen tegen ongedierte te beschermen.

Schermafdruk 2017-10-07 07.32.20

Schermafdruk 2017-10-07 08.34.04

In de winter ligt alles bedekt onder een laag van poedersneeuw - magisch!

Schermafdruk 2017-10-07 07.31.21

Prachtige taarten, alles met aandacht gemaakt.

Gustav en Marie verbouwen van alles: van tomaten en courgettes tot pompoenen, maar ook kiwi's, granaatappels en zelfs Chinese dadels. In hun tuinkeuken bereiden ze ieder weekend een vegetarische maaltijd met de groenten die er op dat moment aanwezig zijn. En tot slot maakt Marie heerlijk taarten - zorg ervoor dat je niet al te veel gegeten hebt als je hier langs gaat.

Lees ook:  Roadtrip met de caravan

Wil je Mandelmanns Trädgårdar bezoeken, dan doe je er goed aan om je bezoek van tevoren te boeken.

2. Appels, appels en nog meer appels bij de Kiviks Musteri

kiviks musteri

Kiviks Musteri is een appelboomgaard die grenst aan de kust van Hanöbukten Bay. Waar wij in Nederland gewend zijn aan de duinen die als scheidslijn fungeren tussen het vaste land en de kust, staat de appelboomgaard van Kivik in mooi contrast met de zee. Vooral de combinatie van de grillige kust en de uitbundige bloesem in de lente is een schitterend gezicht!

Schermafdruk 2017-10-07 07.53.18

Ieder jaar organiseert Kivik Musteri een event waarbij er van duizenden appel een levensgroot kunstwerk wordt gepresenteerd. Het is een eer om gevraagd te worden voor het ontwerp, in het museum bij de boomgaard hangt de eregallerij.

Bij Kiviks Musteri maken zij zelf hun eigen appelcider - deze kun je hier eindeloos proeven. Naast appelcider worden er nog meer lekkere dingengemaakt, zoals appelsap, appeltaart en appelmoes. Je kunt van hun heerlijke producten genieten in het restaurant. Met mooi zit je buiten in hun door appelbomen beschutte tuin.

3. Culinaire ecologische hoogstandjes bij Ängavallen

Schermafdruk 2017-10-07 08.11.46

Ängavallen is een ervaring op zich. Het is een boerenbedrijf, restaurant en hotel in één, waarvan het restaurant werd uitgeroepen tot het beste ecologische restaurant van Zweden. Alles wordt hier gemaakt van verse ingrediënten van het eigen land. De producten die zij zelf niet kunnen telen komen van andere lokale ondernemingen uit de buurt en zijn ook 100% natuurlijk.

Schermafdruk 2017-10-07 08.12.39

Ook in de winter is het hier heel sfeervol!

Ook in de winter is het hier heel sfeervol!

Lees ook:  De 7 beste bezienswaardigheden in Parijs

Ängavallen staat voornamelijk bekend om de uitgebreide zondagse brunch. Ook leuk: maak een grote wandeling over het landgoed en neem een kijkje bij de dieren en in de kruidentuin.

4. 50 soorten tomaten bij het Tomatens hus

Schermafdruk 2017-10-07 08.08.53

Het Tomatens hus teelt wel 50 soorten tomaten! Echter, anders dan de naam zou doen vermoeden vind je hier niet alleen tomaten. Er worden ook chilipepers, paprika's, komkommers en verschillende soorten kruiden geteeld. Alles komt vers van het land en wordt niet bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Ook is er een bakkerij waar je heerlijk brood en koekjes kunt kopen. Gemaakt met Zweeds boter en afgebakken in een steenoven. Om je vingers bij af te likken!

Schermafdruk 2017-10-07 08.09.33

Heb je genoeg ingrediënten bij elkaar gesprokkeld, dan is het ook leuk om even te gaan zitten in het café Miss Alice, aan de poort van het Tomatens hus. Dit café is geheel in landelijke stijl ingericht en wordt je voorzien van heerlijke, vers bereide maaltijden en Zweedse delicatessen, zoals een tomatensalade.

5. Harastorp Gästabud

Schermafdruk 2017-10-07 07.53.49

Het Harastorp Gästabud is een herenhuis gelegen in de buurt van Torsebro. Dit mooie familiebedrijf gaat al generaties lang mee. Hier bereiden ze eten op de ouderwetse manier. Hun motto: "voedsel moet bereid worden zonder onnodige additieven." In hun landswinkel vind je o.a. huisgemaakt brood, verschillende soorten sauzen en een hele verzameling jams zijn verkrijgbaar.

In Skåne kun je prachtige fietsroutes en tuinbezoeken combineren met een bezoek aan het strand. We zetten de 5 mooiste op een rij.

Hoofdbeeld via: visitskane.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down