4 borduurkunstenaars die laten zien hoe eigentijds dit medium is

15 december 2017
730

We worden constant verrast door de moderne borduurkunst. In een vorig artikel schreven we al over moderne kunstenaars die borduren op vintage voorwerpen, draad combineren met pen of zelfs gebruik maken van röntgenfoto's als canvas. Toch vonden we weer een nieuwe lichting eigentijdse borduurders.

Deze nieuwe generatie textiel- en mixed-mediakunstenaars respecteren de traditionele technieken, maar combineren deze op hun eigen manier met hedendaagse methoden. Dit resulteert in originele en verfrissende kunstwerken waarvan je je af en toe afvraagt of het nog wel borduurwerk is waar je naar kijkt.

#1. Borduur of sculptuur?

Peruviaanse borduurster Ana Teresa Barboza blijft niet graag binnen de lijntjes: haar op de natuur geiïnspireerde werken komen zowel bínnen als buíten hun frames tot leven. Zo dringt ze de wereld van de kijker binnen met draden van verschillende diktes, kleuren en lengtes. Door het driedimensionale gebruik van zowel wol als garen bevindt de kunstenares zich op het snijvlak van tapijtwerk en beeldhouwkunst.

In dit interview (Engels) vertelt Ana dat ze al van jongs af aan met haar handen bezig was, gefascineerd door textiel en wat je daar allemaal mee kan doen. Haar grootste inspiratiebron was haar grootmoeder, die altijd in de weer was met een vorm van handwerk. Op haar blog is een volledig overzicht van Ana's werk te vinden (pas op! Sommige van haar kunstwerken zijn iets duisterder dan je zou verwachten na het zien van onderstaande selectie).

Ana teresa double 3

Ana teresa double 1

 

Ana teresa - afbeelding 11

 

Ana teresa double 2

#2 Ode aan onbekende ambachtslieden

Satoru Aoyama combineert in zijn werk vintage zwart wit prints met borduursteken tot fascinerende multimedia kunstwerken. Doordat hij met precisie borduurlaag na borduurlaag toevoegt komen de historische foto’s met kleur en detail tot leven.

Hij noemt zijn werk dan ook restauratiewerk en wil hiermee erkenning geven aan de anonieme ambachtslieden op de foto’s. Zelf gebruikt hij voor dit ingewikkelde proces een oude Singer naaimachine om het individuele handwerk op de foto’s te eren.

Lees ook:  Lichter leven | Licht uit het verleden

Satoru afbeelding 1

Satoru - group 1

Satoru - group 2

#3 Met pen of naald?

De Argentijnse kunstenares Sol Kesselaar maakt ongelofelijk gedetailleerde portretten met kleurrijk draad en indrukwekkend naaldwerk. Vaak begint ze met een pentekening – die opzichzelf al verbluffend accuraat is – om vervolgens met fijn zwart draad de buitenranden van het portret vast te leggen.

Ze gebruikt verschillende technieken om details zoals schaduw en (gezichts)haar toe te voegen. Door stukken onbewerkt wit te laten creeërt ze het scherpe contrast in de portretten die bijna doen geloven dat je nog steeds naar een van haar schetsen kijkt. Op haar instagram zie je het hele proces voorbij komen: van schets tot het toevoegen van de laatste details.

Sol - afbeelding 2

Sol - afbeedling 1

Sol - group 1

#4 Geborduurde iconen

Nog een kunstenaar die vintage zwartwit foto's gebruikt om een diepere boodschap over te brengen is Victoria Villasana. Zij wil met haar kunst “échte visionairs” afbeelden door kleurrijke borduursels toe te voegen aan iconische foto's.

Van feministische heldinnen als Frida Kahlo tot culturele (pop)iconen, allemaal worden ze door Victoria op unieke wijze vereeuwigd. Het belangrijkst vindt ze dat “de boodschap van deze visionairs blijft bestaan in onze gedachten en ons hart”

Screenshot 2017-12-11 16.13.10

Screenshot 2017-12-11 16.14.28

VIctoria Villasana - group 3

VIctoria illasana - group 2

Vicrtoria Villasana - group 4

Lees hier hoe een kunstenares haar reisherinneringen niet in foto's vastlegt, maar ze borduurt met naald en draad. Het zo met aandacht stil staan bij de plekken waar ze komt levert haar de meest prachtige herinneringen op. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down