Bespaar tijd met deze 5 huishoudtips

7 januari 2022
155

Voor de meeste mensen niet het leukste klusje: het huishouden. We proberen er met z’n allen zo min mogelijk tijd aan te besteden, maar tegelijkertijd alles zo goed mogelijk schoon te houden. En dat is nog niet zo gemakkelijk, vooral als je ook nog eens kinderen hebt die achter je weer alles vuil maken. Toch zijn er een paar manieren om tijd te besparen op je huishouden. En deze tijd kun je natuurlijk mooi ergens anders aan besteden. Heerlijk rustig op de bank een boek lezen bijvoorbeeld, een mooie wandeling maken door de natuur of meer tijd om te shoppen! Waar je je extra tijd ook aan besteed, het is altijd beter dan aan het huishouden. Daarom hebben we 5 huishoudtips voor je verzameld waarmee je tijd kunt besparen. Dus laat die stofzuiger maar even voor wat hij is en lees eerst onze tips om tijd te besparen.

Zorg dat het huis opgeruimd blijft

Iedereen kent het wel: tijdschriften blijven op de bank liggen, overal liggen opladers van telefoons en tablets en gebruikte lege glazen blijven op de tafel staan. Voor je echt kunt beginnen met schoonmaken, zul je eerst alles moeten opruimen. Het zijn allemaal kleine dingen, maar alles bij elkaar heel veel werk. Daarom is het belangrijk dat iedereen in huis er voor zorgt dat zijn spullen opgeruimd zijn. Dus zet gebruikte glazen meteen in de afwasmachine. Zet ergens een mandje of doosje neer waar alle opladers in kunnen liggen. Dus trek je je telefoon uit de oplader? Leg hem dan meteen in een mandje en niet op de bank. Gelezen tijdschriften die je niet wilt bewaren, evenals de doorgenomen wekelijkse foldertjes die in de brievenbus vallen, kunnen meteen bij het oud papier. Wil je de tijdschriften wel bewaren? Maak ergens in een kast een plek om ze neer te leggen. Uit het zicht ziet het er al een stuk opgeruimder uit. Woon je samen met huisgenoten die écht niet kunnen opruimen? Of ben jij zelf zo iemand? Dan raden we je aan om een grote (mooie) gesloten kist in de woonkamer neer te zetten. Heb je daar geen plek voor? Laat een kist nou net dé trend op het gebied van salontafels zijn. Zet een kist op de plek van je salontafel, maak hem open, en gooi alles er in dat je kwijt moet. Leer dit ook je huisgenoten aan. Een makkelijkere manier van opruimen is haast niet denkbaar!

Lees ook:  Zo laat je de buitenkant van je huis weer stralen

Geef iedereen een eigen taak

De beste manier om tijd te besparen op huishoudelijke klusjes is door gewoonweg niet alles zelf te doen. Met name vrouwen hebben de neiging om alles zelf aan te pakken. Ze ruimen niet alleen hun eigen spullen op, maar ook die van manlief en kinderen. Vanaf nu is dat afgelopen. Iedereen in huis krijgt een eigen taak. Hang ergens een klein whiteboard op (de keuken is hier ideaal voor) en maak een indeling. Heb je kleine kinderen? Leer ze meteen de kunst van het opruimen aan. Speelgoed moet na gebruik opgeborgen worden. Maak dit wel gemakkelijk. Zet dus bijvoorbeeld ergens een plastic opbergdoos neer waar al het speelgoed in kan. Dus altijd op dezelfde plek. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het belangrijk om ze bij de huishoudelijke taken te betrekken. Vanaf nu worden de ontbijtborden niet meer achtergelaten op de eettafel, maar meteen na gebruik naar de keuken gebracht. Heb je geen afwasmachine? Dan zijn je kinderen om de beurt één week aan de beurt om de afwas te doen. Leer ze eenvoudige maaltijden te koken (of te helpen met voorbereiden of snijden) en de was uit de wasmachine te halen. Natuurlijk komt manlief (of vrouwlief natuurlijk) ook niet onder taken uit. Ga samen eens aan tafel zitten en verdeel een aantal taken onderling. Laat iedereen voor zich kiezen, dus één iemand doet altijd de afwas en iemand anders de was, of iedereen krijgt iedere week een andere taak. Doet iedereen zijn taken iedere keer goed en op tijd? Dan mag hier gerust iets (kleins) tegenover staan. Een cadeautje of een dagje weg bijvoorbeeld. Zo zijn je huisgenoten meer gemotiveerd om hun taken te voldoen. Je zult zien dat jij nu zeeën van tijd bespaart op een aantal klussen. En dat is mooi natuurlijk!

Lees ook:  Automatiseer je leven

waterkering

Houd de badkamer goed bij

De badkamer… echt zo’n klus waar iedereen tegenop ziet. Of je nu een grote of een kleine badkamer hebt, de badkamer schoonmaken is nooit leuk werk. Je zou deze taak natuurlijk aan iemand anders kunnen toedelen. Jij onderhoudt bijvoorbeeld de keuken en je partner is verantwoordelijk voor de badkamer. Het is in ieder geval belangrijk dat je de badkamer goed bij houdt met schoonmaken. Dit scheelt uiteindelijk veel werk. Overstroomt je badkamer telkens tijdens het douchen? Ga dan voor een waterkering douche. Dit houdt het water gemakkelijk binnen de douchebak of de tegels. Dit scheelt enorm veel tijd aan dweilen en vochtproblemen. Heb je glazen douchewanden? Leg dan een trekker bij de douche. Laat iedereen na gebruik van de douche even snel met de trekker over de deurtjes gaan. Ook een kleine handdoek neerleggen om de douchekraan droog te vegen na gebruik, helpt om later tijd te besparen. Witte kalkaanslag krijgt zo bijvoorbeeld minder kans. En dan ziet je badkamer er niet alleen altijd mooi schoon uit, maar je kranen en deurtjes blijven langer goed.

Is alles strijken echt nodig?

Helaas moet het meestal wel gebeuren, maar sommige mensen nemen strijken wel erg serieus. Ben jij zo iemand die echt alles strijkt? Stop hier dan mee! Sokken, theedoeken, een keukenshort en handdoeken hoef je bijvoorbeeld echt niet te strijken. Maar ook een dekbedovertrek is echt niet nodig om dat te strijken. Dus laat dat grote ellendige ding gewoon voor wat het is en ga hem niet meer proberen te strijken. Leg hem gewoon opgevouwen in de kast en leg hem op bed wanneer nodig. Oké, je dekbedovertrek ziet er misschien wat gekreukt uit als je hem op bed doet. Maar hé, wie ziet dat nu!? Daarbij zijn alle kreukels na één nacht slapen op mysterieuze wijze verdwenen. Dus geloof ons nu maar, laat dat dekbedovertrek gewoon voor wat het is en stop met die dingen te strijken. Tegenwoordig hoef je zelfs niet meer al je kleding te strijken. Er bestaat namelijk zoiets als strijkvrije kleding. Ideaal! Dit geldt met name voor overhemden. Misschien wel het belangrijkste kledingstuk dat je toch echt niet over kan slaan met strijken. Vanaf nu krijgt dus iedereen alleen nog strijkvrije overhemden en je zult zien dat je strijkstapel enorm slinkt.

Lees ook:  Hoe bewaar je de innerlijke rust als je op zoek bent naar een huis

Bestel je boodschappen online

Het doen van boodschappen kost altijd erg veel tijd. Vooral als je ook nog eens fulltime werkt en de boodschappen op het zelfde tijdstip moet doen als de rest van fulltime werkend Nederland. Boodschappen online bestellen is hiervoor dé oplossing. Door corona heeft het online bestellen van de boodschappen een enorme toevlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen hiervan. Doe jij je boodschappen nog altijd zelf in de supermarkt? Dan raden we je aan eens online te bestellen. Probeer het gewoon eens een keer uit. Grote supermarkten hebben vaak speciale kortingsacties voor nieuwe klanten. Een goede manier om te ontdekken of online boodschappen doen ook wat voor jou is. Denk er maar eens aan: je hoeft niet meer op een overvolle parkeerplaats een plekje te zoeken, niet meer je weg in de smalle gangpaden te zoeken met je winkelwagentje tussen allemaal andere mensen en niet meer in de rij staan bij de kassa of zelfscan. Én niet meer slepen met zware boodschappen. Het enige dat je nog hoeft te doen is de deur open te maken en de boodschappen op te ruimen. En dat deed je toch al. Dus bespaar veel tijd en ga voortaan je boodschappen online doen.

We hopen dat je met onze tips voortaan veel tijd bespaart op het huishouden. Denk er wel aan om je extra tijd te besteden aan iets dat jij leuk vindt. Ga lekker shoppen of begin nu eens eindelijk aan dat boek dat al zo lang in de kast ligt! Maar wil je écht veel tijd besparen aan het huishouden? Huur dan een schoonmaker in. Leun zelf lekker achterover en geniet van een blinkend schoon huis zonder zelf ook maar een hand uit te steken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Top 10 mooiste plekken in Sardinië

Oma’s tips voor vlekken in je kleren

5 ontspanningsoefeningen voor meer innerlijke en lichamelijke rust

Annie M.G. Schmidt gedichten

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings