Optimisme en doorzettingsvermogen | bijzondere portretten van honderdjarigen

6 november 2014
498

Met 76 jaar de jongste niet meer? Vergeleken bij zijn modellen is David Bailey nog een broekie. Voor de Guardian ging deze fotograaf op pad om Britse honderdjarigen te fotograferen. Het resultaat is een serie die niet alleen bestaat uit prachtige foto's, maar ook uit inspirerende portretten. Wat is het geheim van een lang leven? Onze conclusie: doorzettingsvermogen en optimisme. Ondanks tegenslagen vonden al deze mensen de kracht om hun eigen keuzes te maken en het leven met een gezonde korrel zout te nemen.
Fauja Sing (103)
Fauja Singh werd 103 jaar geleden geboren in Bias Pind in India. Hij werkte zijn hele leven als boer, tot de dood van zijn enige nog thuis wonende zoon Kuldip in 1994 zijn hart brak. Zijn dochter Gurbash was in 1979 overleden op haar kraambed, zijn vier andere kinderen waren naar het buitenland verhuisd, zijn vrouw was in 1992 overleden, en zo bleef hij op zijn tachtigste alleen achter. En toen maakte hij een opmerkelijke keuze: hij verhuisde naar Londen (waar zijn zoon Sukhjinder woonde) en begon te rennen. De fysieke pijn bleef niet uit, maar de emotionele pijn deed hem zijn verdriet vergeten. Wat begon als een therapeutische bezigheid werd een serieuze sport die opmerkelijke prestaties opleverde: tussen 2000 en 2004 rende hij meerdere keren de marathon.
[quote text_size="medium"]
"Mijn lichaam wordt zwakker maar mijn geest is nog sterk"
[/quote]
Sinds vorig jaar is rennen overgegaan in wandelen, maar nog steeds loopt hij 10 mijl per dag. Zelf wijst hij niet zijn fysieke activiteit maar zijn gematigde eetpatroon aan als het geheim van zijn lange leven: 'in arme landen sterven mensen van de honger, in rijke landen van de overdaad'.
David Bailey Fauja Singh
Eileen Symonds (100)
Eileen Symonds gaat graag tegen de gevestigde orde in. Dat ze vroeger een lelijk eendje was, hield haar niet tegen om model te worden. Op haar zestiende ging ze werken bij een modehuis, waar ze opkeek tegen alle andere beeldschone meiden. Ze was dan ook erg blij baantje bij een Joodse kleermaker, ondanks dat ze vooral model stond voor pakken en jassen vanwege haar 'vierkante' schouders.
[quote text_size="medium"]
"Ik kende zijn verloofde Agnes een beetje, maar zij paste niet bij hem"
[/quote]
In 1938 trouwde ze met Bernard, die eigenlijk verloofd was met Agnes maar zo gecharmeerd was van Eileen dat hij uiteindelijk met haar in het huwelijksbootje stapte. Nu is ze de trotse moeder van drie dochters, grootmoeder van negen kleinkinderen en overgrootmoeder van twintig achterkleinkinderen. En ze heeft nog steeds lak aan de gevestigde orde: ze drinkt iedere dag twee glazen whisky met ginger ale en rookt vijf sigaretten per dag.

Lees ook:  Met de auto op vakantie, zo doe je dat!

David Bailey Eileen Symonds
Michael Klanga (107)
De Griekse Michael Klanga (107) leefde lang als boer op Cyprus, maar kwam met zijn vrouw en zeven kinderen naar Engeland toen hij 50 was.
[quote text_size="medium"]
"Als je hem vraagt wat de geheim is van een lang leven, zegt hij waarschijnlijk dat het met drank te maken heeft"
[/quote]
In tegenstelling tot zijn vrouw, die rustig en stil was (zij overleed in 1992), hield Michael van het goede leven. Hij danste en zong graag, en stapte op zijn honderdste nog in de bus en trein om vrienden zien. Zijn delicatessenzaak in London liep als een zonnetje zonder dat hij de Engelse taal beheerste: hij kende de Engelse namen van alle producten in zijn winkel en dat was voldoende. Zijn moeder werd 104 en dronk iedere dag een glas rode wijn, een traditie die Michael met veel genoegen in stand heeft gehouden. Inmiddels is hij dementerend en woont hij in een bejaardenhuis, of in zijn eigen beleving: in een hotel op Cyprus. David Bailey sprak voor dit interview met zijn dochter.
David Bailey Michael Klanga
Maud Ford (1001)
Overleven is Maud Ford met de paplepel ingegoten. Toen haar vader vanwege zijn gezondheid moest stoppen met werken, werkte haar moeder keihard om het gezin te onderhouden: overdag haalde ze kleding op die ze 's nachts waste en streek, om het de volgende dag weer terug te brengen. Op haar veertiende kreeg Maud een baantje bij de Bank of England (het controleren van bankbiljetten), ze runde jarenlang een snoepwinkel en werkte daarna in het ziekenhuis op het 'beddenbureau', waar ze de beschikbaarheid van bedden bijhield. Voor haar harde werk daar kreeg ze in 1978 zelfs een lintje van de koningin.
[quote text_size="medium"]
"Iedereen heeft zorgen, maar sommigen vergroten die van zichzelf uit"
[/quote]
Ze heeft veel moeite gehad met het verliezen van haar dierbaren (uit een gezin van negen kinderen is zij als enige nog in leven) en het achteruit gaan van haar gezondheid, maar is naar eigen zeggen oud geworden door het leven met een flinke korrel zout te nemen.

Lees ook:  Gedichten overlijden vader

David Bailey Maud Ford
Violet Butler (100)
Violet Butler trouwde in 1939 en verloor haar man vijf jaar later in de tweede wereldoorlog. Ondanks de beperkte voorbereiding door haar ouders (toen ze haar eerste kind kreeg had ze geen idee waar het vandaan kwam), redde ze het toch om haar twee zoons een goed leven te geven. Hard werken en gezond leven staat hoog in het vaandel, en nog steeds neemt ze het liefst geen medicijnen.
[quote text_size="medium"]
"Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen was - mam, je stond altijd voor ons klaar"
[/quote]
David Bailey Violet Butler
David Arkush (100)
[quote text_size="medium"]
"Het was een opluchting om met pensioen te gaan, ik vond het helemaal niet leuk om tandarts te zijn"
[/quote]
David Arkush wilde graag naar Oxford of Cambridge om een taal te studeren, maar zijn vader vond dat geen goed idee. Het leek hem beter dat David een echt beroep leerde, en aangezien zijn vaders zwager tandarts was leek dat een voor de hand liggende keuze. Het beroep waar David nooit echt gelukkig van is geworden (ik vond het helemaal niks om in andermans monden te kijken), heeft ironisch genoeg in de oorlog wel zijn leven gered: met het Royal Army Dental Corps vertrok hij op zijn vijfentwintigste naar Singapore maar werd in 1942 gevangen genomen door de Japanners. Die hadden geen tandartsen, waardoor het gebeurde dat David gedurende 18 maanden in gevangenschap vele Japanners behandelde. Toen hij terugkwam veroverde hij zijn vrouw Shirley met zijn lichtblauwe auto en kreeg twee kinderen waar hij dol op is.
David Bailey David Arkush
Joe Britton (103)
[quote text_size="medium"]
"Ik ben een blij persoon en vind het vooral leuk om mensen in problemen te brengen"
[/quote]
Joe Britton is een vechter. Letterlijk. Op het schoolplein daagde hij de grootste jongens uit en op zijn eerste dag in het leger raakte hij meteen slaags. Zo gebeurde hij het dat hij boxer werd in het leger en in 1933 zelfs een wedstrijd vocht in de Royal Albert Hall. Hij was gestationeerd in vele werelddelen en kon ieder wapen hanteren. Ook zijn vrouw, die hij na de oorlog ontmoette, was een pittige tante. Na 33 jaar huwelijk klaagde ze voor het eerste over pijn, en vijf uur later was ze overleden.

Lees ook:  Een gedicht van Rutger Kopland: De stem van een cello

David Bailey Joe Britton
Edith Cashman (103) en Emily Crotty (101)
Edith Cashman (103) en Emily Crotty (101) zijn onafscheidelijk. Als twee zussen uit een gezin van acht genoten ze samen van de liefdevolle zorg van hun moeder en waren ze samen bang voor hun dronken vader. Ze plakten samenlabels in de ginfabriek van Gordon's en waren daar samen bang voor de supervisor Flo McCarthy (tot Emily die baan overnam).
[quote text_size="medium"]
"Emily probeerde wel alleen te wonen maar dat was niet haar ding"
[/quote]
Ze trouwden allebei met een lieve man en waren samen kapot van het overlijden van de man van Emily op zijn zesenvijftigste, waarna Emily bij Edith en haar man introk. Ze kregen beiden 1 kind. Ondertussen zijn drie van de andere vijf broers en zussen nog in leven. Het geheim? Simpel leven, simpel eten.
David Bailey Edith and Emily
Bron: theguardian.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down