6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm

8 november 2017
766

Het is niet zo verbazingwekkend dat de Gebroeders Grimm jarenlang door Duitsland wandelden. In dorpjes en steden luisterden ze naar oude sagen en legendes, die ze vervolgens bewerkten tot hun beroemde sprookjes. Tenminste, zo wil de overlevering het ons doen geloven.

Toch had het makkelijk waar kunnen zijn. Want net over de grens stuit je op een wonderschone natuur die je fantasie prikkelt. Met oude bossen, bizarre rotsformaties, meanderende riviertjes, een prachtig heuvellandschap en mystieke veengebieden. Maar een wandeling door dit schitterende landschap voert je ook langs historische burchten, romantische dorpjes en steden met die typisch Duitse vakwerkhuizen.

Zin om in de voetsporen van de Gebroeders Grimm te treden? Laat je betoveren door deze zes sprookjesachtig mooie wandelroutes.

Route 1: Ontdek de wonderen van de Teutoschleifen

gebroeders grimm

Grandioos uitzicht op een canyon  in de Teutoschleifen

Wie verwacht nou, enkele kilometers over de Nederlandse grens, al zo’n wonderbaarlijke afwisseling in natuurschoon? De fantastische Teutoschleifen ontsluiten het Tecklenburger Land. Grandioze rotsformaties, idyllische natuurlijke paden in een heuvelachtig landschap, dichte bossen en verrassende canyons bieden adembenemende vergezichten. We snappen ineens een stuk beter waar de eindeloze inspiratie van de gebroeders Grimm vandaan kwam.

Er zijn 7 verschillende wandelroutes, die niet alleen variëren in lengte (van 6,5 tot 13 km) en zwaarte, maar ook in natuurbelevenissen. Tip: ga vooral even een kijkje nemen in het pittoreske stadje Tecklenburg.

gebroeders grimm

Genieten van de vakwerkhuizen in Tecklenburg | Foto Tecklenburger Land Tourismus

Route 2: Dwalen door het Teutoburger Wald

Voor wie graag dagenlang dwaalt door de mooiste wouden van Duitsland, is er de Ahornweg. Een wandeltocht van ruim 100 km lang – in de vorm van een acht – in de Teutoburger Wald. Maar je zult je nog geen meter vervelen op dit unieke stukje aarde. Het uitzicht vanaf de route naar het prachtige stadje Bad Iburg is onvergetelijk. Hier hadden de gebroeders Grimm wel een paar van hun vertellingen aan kunnen wijden... Hier vind je een handige wandelkaart.

Lees ook:  Eigentijds kamperen in een blokhut op de Veluwe

gebroeders grimm

Doorkijkje naar Bad Iburg vanaf het wandelpad | Foto Blick Bad Iburg

Tot het UNESCO werelderfgoed behoort het Geopark TERRA.vita. Hier kun je bijzondere fossielen bewonderen, mijnen, bronnen en zelfs resten van een dinosauriër...

De sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York zou van Bentheimer goud gemaakt zijn..

Route 3: Nostalgisch genieten in Grafschaft Bentheim

De inwoners van Bad Bentheim gaan er graag prat op dat de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York van ‘hun’ zandsteen is gemaakt. Feit is wel dat het Bentheimer goud geroemd wordt om zijn goede kwaliteit. Maar Bad Bentheim is ook befaamd om zijn heilzame, mineraalrijke bronnen.

gebroeders grimm

Het schitterende kasteel van Bad Bentheim

En dan is er nog de schilderachtige omgeving, waar zoveel moois te ontdekken valt. Van sporen uit de bronstijd tot een 750 jaar oude watermolen, van de voetstappen van pelgrims tot het kasteel van Bad Bentheim. De 15 dagwandelingen, met afstanden vanaf 6,4 tot ruim 80 kilometer, werpen je als het ware terug in de tijd van het groene Grafschaft Bentheim.

Tip: Er staan nog veel van dit soort pareltjes van cultureel en historisch erfgoed in Europa. Hier vind je enkele suggesties.

Overnachten in een eeuwenoude kloostercel

gebroeders grimm

Klooster Frenswegen

Voor wie zich ook ’s nachts in een historische omgeving wil onderdompelen: het is een belevenis om te slapen binnen de oude muren van het oude Klooster Frenswegen. De cellen zijn niet meer spartaans, maar comfortabel en modern ingericht. Deze plek is tegenwoordig ingericht in een oecumenische setting waar het gaat om bezinning, inzicht en ontmoetingen. Hier kun je je even terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven: loop het labyrint of neem een moment stilte in de mooie kapel.

Lees ook:  Zeldzame sneeuwval verandert subtropisch Kyoto in een wintersprookje

Route 4: Idyllisch wandelen op de Ludgerusweg

gebroeders grimm

De Ludgerusweg slingert door een golvend heuvellandschap

Hoeveel paddenstoelen zou de Heilige Ludgerus langs de kant van het pad hebben geplukt, toen hij van Utrecht naar het Münsterland kuierde? Hij kon vast wel wat extra krachtvoer gebruiken, met een opdracht van Karel de Grote op zak om de Friezen en Saksen te bekeren.

Er zijn dichtbeboste bergtoppen, vreedzaam kabbelende beekjes en in de middagzon badende bospaadjes.

De Ludgerusweg, een 30 km lange wandelroute, slingert door een golvend heuvellandschap met brede, goudgele en groengekleurde dalen. Er zijn dichtbeboste bergtoppen, vreedzaam kabbelende beekjes en in de middagzon badende bospaadjes. Met aan weerszijden daarvan natuurlijk paddenstoelen. Want die staan er in de herfst nog steeds, een heerlijke reden om door de heuvels van de Baumberge te wandelen. En dan even op adem komen in het sfeervolle Billerbeck, waar je de imposant hoge toren van de Ludgerus-Dom bewondert.

gebroeders grimm

De bomen showen hun herfsttooi op de Ludgerusweg | © C.Wermert, Baumberge-Touristik

Route 5: Onbegrensd avonturieren op het Kommiezenpatt 

Lang geleden, toen er nog geen verenigd Europa bestond en je niet zonder paspoort naar het buitenland kon reizen, tierde de smokkelarij welig op de beboste paden van de grensregio. Dat maakt het wandelen op deze voormalige tol- en smokkelroutes nu extra avontuurlijk. Sinds 1995 patrouilleren er uiteraard geen douaniers meer. Wel kom je op het Kommiezenpatt nog veel grensstenen tegen die hier in 1766 - op basis van de Conventie van Burlo - tussen Eibergen-Rekken en Dinxperlo geplaatst werden.

Lees ook:  Dit is het perfecte festival voor kunst- en natuurliefhebbers

gebroeders grimm

Eeuwenoude grensstenen op het Kommiezenpatt.

De hoofdwandelroute door dit mooie cultuurlandschap beslaat 17,9 km. Maar er zijn ook 4 wandelingen met een lengte vanaf 4,8 tot 12,8 km. Meer info vind je hier.

Route 6: Tijdreizen over de Handelsweg

Eeuwenlang trokken handelsreizigers de grens over om hun waren te slijten of in te kopen. De Handelsweg verbindt de Duitse vredesstad Osnabrück via het inspirerende stadje Rheine met onze eigen Hanzestad Deventer.

Volg de sporen van koopmannen, marskramers – en smokkelaars! – in een ongekend veelsoortig landschap. Vlak en heuvelachtig, open en bebost: het is een zwerftocht door een natuur die zich in al haar facetten laat bewonderen. Ervaar zelf het begin van een nieuw gebroeders Grimm sprookje...

gebroeders grimm

De historische binnenstad van Osnabrück, een aantrekkelijke tussenstop op de Handelsweg

En onderweg is het goed toeven en cultuursnuiven in schilderachtige steden als Osnabrück (met historische binnenstad), Rheine (gezellige shoppingstad) en Bad Bentheim (met de indrukwekkende burcht, zie hierboven).

De Handelsweg zelf is 229 kilometer lang, maar er zijn verschillende routes voor zowel geoefende als minder ervaren wandelaars.

Slapen als een monnik in een kruisherenklooster

gebroeders grimm

Ga slapen als een monnik in het voormalige kruisherenklooster Bentlageaan de oever van de Eems. Hier proef je een unieke historische sfeer en slaap je midden in een ongerept cultuurlandschap. Meer info en boeken: kijk hier.

Meer weten? Op Geheim over de Grens vind je alle informatie over wandelroutes, tuinen, kastelen en plekken om te overnachten in het mooie Duits-Nederlandse grensgebied.

gebroeders grimm

Beeld: robsonphoto / 123RF Stockfoto

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down