6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo

16 augustus 2016
525

Kunstenares Frida Kahlo is niet alleen een inspiratie vanwege haar prachtige schilderijen, maar ook vanwege haar bijzondere stijl, unieke overtuigingen en haar turbulente (liefdes)leven. Deze vrouw is een waar icoon en alles aan haar doen en laten wist mensen destijds al – en nu nog steeds – te fascineren. Omdat zij zoveel mee heeft gemaakt heeft en daar op eigenzinnige wijze mee om ging, zetten we 6 levenslessen van deze uitzonderlijke vrouw op een rij.

1. Raak niet te gehecht aan je plannen

Frida was van plan om dokter te worden, maar moest door haar ongeluk haar hele leven omgooien. Het is echter wel de reden dat ze een beroemd schilder is geworden. Waar de ene deur sluit opent altijd weer een ander, dus staar je nooit blind op een ding. In haar eigen woorden: “niks is absoluut. Alles verandert, alles beweegt, alles draait, alles vliegt en gaat weg.”

2. We kunnen veel meer aan dan we denken

Hoewel Frida enorm veel tegenslag in haar leven heeft gehad, heeft ze altijd doorgezet en het is een van de redenen waarom ze voor zoveel mensen een grote inspiratie is. Ze heeft niet alleen een groot ongeluk overleefd waar ze veel gezondheidsklachten aan overhield, maar heeft zich ook sterk gehouden tijdens haar tragische liefdesleven met Diego Rivera. Ook moest ze haar langgekoesterde wens om kinderen te krijgen opgeven, wat haar enorm zwaar viel en wat een terugkerend thema werd in haar kunst.

3. Zet je pijn om in iets moois

Een goede manier voor Kahlo om met haar pijn om te gaan, was door dit te verwerken in haar kunst. Ze gebruikte het canvas als haar persoonlijke dagboek waar ze haar ziel blootlegde en haar pijn van zich af schilderde. Hiermee hielp ze niet alleen zichzelf, maar heeft ze ook nog eens de wereld iets moois geschonken en een kijkje in haar wereld gegeven.

Lees ook:  Deze boodschap van Jane Goodall zet je aan het denken

4. Vecht voor je idealen

Kahlo was enorm eigenzinnig. Ze was allereerst enorm patriottistisch. Zozeer zelfs dat ze erop stond dat haar geboortedatum (06-07-1907) drie jaar en een dag later genoteerd moest worden, zodat dit gelijk viel met de Mexicaanse Revolutie (10-07-1910). Bovendien maakte ze zich sterk voor het communisme, omdat ze wilde dat er geen klassenverschillen waren. Ze werd lid van een Mexicaanse communistische partij, herbergde communistische leiders in haar huis, steunde hen financieel en verwerkte symbolen van het communisme in haar schilderingen. Ook wordt Frida nog altijd bewonderd vanwege haar feministische overtuigingen.

5. Omarm je (im)perfecties en bijzondere stijl

Hoewel de meningen er vandaag de dag over verdeeld zijn, werd Frida in haar tijd beschouwd als een iconische schoonheid. Haar overgroeide wenkbrauwen en lichte snor waar tegenwoordig op neer gekeken wordt, maakte haar destijds juist een bijzondere verschijning. Ook het haar onder haar oksels weigerde ze weg te halen  vanuit een feministisch standpunt. Ze werd ook enorm bewonderd om haar kleurrijke, traditionele Mexicaanse kledingstijl.

6. Wees jezelf

Kahlo ging altijd haar eigen gang en trok zich weinig aan van wat sociaal geaccepteerd was. Ze deed aan “mannensporten”, zoals boksen en worstelen. Ze schilderde openhartig, wat regelmatig voor schokkende beelden zorgde, zoals De zelfmoord van Dorothy Hale. Ze was atheïst, ondanks dat ze een Joodse vader en katholieke moeder had en katholicisme een grote rol speelde in de Mexicaanse cultuur. Ook had ze gedurende haar ongelukkige huwelijk (met 20 jaar oudere Diego Rivera) buitenechtelijke relaties met zowel mannen als vrouwen. Hoewel niet iedereen haar keuzes en praktijken goedkeurde, volgde ze in ieder geval wel altijd haar eigen hart.

Lees ook:  Culturele duizendpoot Anne van der Zwaag over de liefde voor kunst en design

Bekijk ook: Zeldzame kleurenfoto's van Frida Kahlo

 

Via: Mamiverse, Elephant Journal 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings