5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur

19 december 2020
510
activiteiten in de natuur

Winter of geen winter, lockdown of niet: regelmatig op pad gaan in de natuur is altijd een aanrader. Zoek je even iets anders dan een gewone wandel- of fietsroute? We tippen vijf activiteiten in de natuur voor wie actief, uitdagend of juist lekker mindful op pad wil.

1. Wandel een blotevoetenpad

Misschien ervaar je het wel eens in je achtertuin of op het strand: op je blote voeten buiten lopen is dé manier om contact te maken met de natuur. Geen wonder dat het fenomeen blotevoetenpaden de laatste jaren aan populariteit wint. Inmiddels zijn er tientallen blotevoetepaden uitgestippeld; speciaal aangelegd om op een bijzondere, speelse en veilige manier op blote voeten buiten te lopen. Op de website van Wandeldate vind je een mooi overzicht van dit soort paden in Nederland en België.

2. Experimenteer met natuurknutselen

Activiteiten in de natuur zijn vaak leuk voor jong én oud, zo ook creatief zijn met materialen uit de natuur. En dat kan een stuk verder gaan dan bladeren en dennenappels rapen in de herfst. Natuurknutselen kan je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil, van materiaal verzamelen voor herfststukjes en bloemenkransen, tot complete kunstwerken creëren van steentjes of schelpen terwijl je op pad bent. Tip: Pinterest staat vol met dit soort mooie knutselideeën!

activiteiten in de natuur

© Jeremy Thomas/Unsplash

3. Duurzame activiteiten in de natuur: ploggen en plandelen

Wel eens van ploggen of planderen gehoord? Het klinkt misschien een beetje bijzonder en dat is het eigenlijk ook wel. Deze vorm van outdoor fitness is overgewaaid uit Zweden, waar ‘plocka up’ oprapen betekent. Het idee is dat je lekker actief bezig bent in de buitenlucht en ondertussen afval opraapt. Het doel is om daarmee zwerfafval zoveel mogelijk terug te dringen. Wanneer iedere hardloper of wandelaar onderweg enkele stukken afval zou meenemen, maakt dat natuurlijk een groot verschil!

Lees ook:  Bloemen buiten zetten, dat doe je zo!

4. Ga op pad met een boswachter

Lekker buiten zijn en tegelijkertijd meer leren over flora en fauna? Daarvoor ga je het beste op pad met een boswachter. In veel natuurgebieden in Nederland worden dit soort excursies georganiseerd, onder andere door Natuurmonumenten. Tegen een kleine vergoeding neemt een echte kenner je dan mee de natuur in, bijvoorbeeld om dieren te spotten of voor speciale seizoens- of fotografie wandeltochten langs de mooiste plekken. Houd er rekening mee dat op dit moment de meeste van dit soort activiteiten in de natuur zijn geannuleerd vanwege de maatregelen. Zodra het kan worden deze opnieuw ingepland.

5. Avontuur in de natuur met geocaching

Voor wie juist wat meer actie in de natuur zoekt, is er natuurlijk nog veel meer leuks te bedenken. Mountainbiken, quad rijden, klimmen; de lijst is eindeloos. Maar voor een echt avontuurlijk spel in de natuur is geocaching een aanrader. Je kunt dit nog het beste vergelijken met een soort schatzoeken midden in de natuur. Je doet dit op basis van GPS coördinaten en bent helemaal overgeleverd aan je navigatie vaardigheden. Het enige wat je nodig hebt is een GPS, zoals een smartphone. Op de website van Geocaching Nederland kan je kosteloos een account aanmaken en zoek je via de kaart naar een ‘schat’ bij jou in de buurt. Benieuwd waar jouw smartphone nog meer goed voor is in de natuur? Lees dan onze smartphone tips.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings