5 tips om je woning koel te houden

26 juli 2021
733
Hoe je woning koel houden

Langzaam maar zeker stijgen de temperaturen weer… De zomer komt eraan en dat betekent dat we weer massaal naar buiten kunnen om van het weer te kunnen genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je na een warme dag op het strand, weer lekker thuis kunt komen in een koele omgeving? Iedereen weet ondertussen wel dat de zonwerking omlaag moet, zodat de zon je huis niet te veel opwarmt. Daarnaast is het ook algemeen bekend dat de ramen en gordijnen overdag gesloten moeten worden. Zo zorg je ervoor dat de zon en vooral de warmte zoveel mogelijk buiten blijft. Let wel op, vroeg in de ochtend en laat op de avond kunnen de ramen juist wél open. Dan is het namelijk buiten koeler dan binnen. Maar naast deze standaard manieren zijn er nog veel meer mogelijkheden om je woning koel te houden. In dit artikel geven we 5 tips om je woning koel te houden, op een slimme én duurzame manier.

Een milieuvriendelijke airco

Een adiabatische koeling is een effectieve en milieuvriendelijke manier om een woning (of bijvoorbeeld een kantoorpand of fabriekshal) te koelen. De lucht wordt gekoeld door de verdamping van water. Dit wordt gedaan door een ventilator die warme, droge lucht aanzuigt langs een koelmembraan. De waterpomp en watertank in de adiabatische koeling zorgen ervoor dat het koelmembraan voortdurend vochtig blijft. De energie die hierbij nodig is, onttrekt de warmte aan de lucht waardoor de temperatuur van de lucht naar beneden gaat. Hierdoor kun je de temperatuur in huis laag houden.

Lees ook:  Energie besparen in huis, hoe doe je dat?

Isoleren

Er zijn tal van manieren te bedenken over hoe je je woning koel kunt houden. Je woning goed isoleren is hier één van. Het isoleren van je woning kan een flinke investering zijn, zeker als je een wat oudere woning hebt. Echter, is isoleren een zeer effectieve manier om je woning koel te houden in de zomer. Ook zorgt een goede isolatie ervoor dat het in de winter juist warm is. Dit is dan ook de reden dat isoleren de investering dubbel en dwars waard is. Je zult namelijk merken dat de energierekening op jaarbasis een stuk lager uit zal vallen! Er is minder energie nodig om je woning warm of juist koel te houden en hierdoor bespaar je op de energierekening. Uiteindelijk zul je het isoleren van je woning binnen een paar jaar hebben terugverdiend. Een ander voordeel van isoleren is dat jij je steentje bijdraagt aan een duurzame wereld. Het isoleren van je huis is hartstikke milieuvriendelijk!

Adiabatische koeling

Groen dak

Heeft jouw woning een plat dak? Dan kun je er een zogeheten groen dak van maken. Een groen dak wordt steeds populairder! Het vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan daarbij ook nog eens verkoelend werken in de zomer. Met een relatief kleine moeite draag je bij aan een gezonde en prettige leefomgeving voor zowel mens als dier. Het feit dat een groen dak verkoelend werkt, is dan een leuke bijkomstigheid. Een groen dak is eenvoudig te combineren met zonnepanelen. Meer informatie over groene daken vind je bij de brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners. Zie je een geheel groen dak niet zitten? Planten tegen de gevel van je woning zorgen er ook voor dat je woning koel blijft. Creëer je eigen urban jungle voor een koeler huis!

Lees ook:  Een werkomgeving creëren vol met positieve energiestromen

Ventileren

Eerder in dit artikel heb je al kunnen lezen dat de ramen en deuren overdag het beste dicht kunnen blijven. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je blijft ventileren, voor gezonde lucht in huis. Ook is het zeker aan te raden om in de ochtend en avond de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Zo kan het even lekker doorwaaien en komt er frisse lucht in huis.

Apparaten

Kun je écht geen verkoeling vinden in huis? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om apparaten zoals een airco of ventilator aan te schaffen. Wellicht is dit niet de meest duurzame oplossing, maar het is wel erg effectief. Een airco is zeker de moeite waard omdat het een eenvoudige manier is om je woning goed koel te houden. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je eventueel overwegen om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Hiermee kun je op een duurzame manier energie opwekken, waarmee jij vervolgens de airco kunt gebruiken. Voor industriële omgevingen heb je ook de Portacool mobiele verdampingskoeler, de duurzame manier om grotere ruimtes af te koelen.

Met deze tips kun je hopelijk je woning lekker koel houden. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je huis te koelen. Zeker bij nieuwbouwhuizen zijn er veel duurzame mogelijkheden te vinden. Vergeet ook niet om je hoofd koel te houden, en geniet van de heerlijke zomer!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down