12 Kenmerken van artistieke geesten

1 augustus 2017
2040

Voor de artistiekelingen zelf was het allang duidelijk, maar in de neurologische wetenschap is sinds kort ook officieel vastgesteld dat de hersenen van creatieve mensen anders werken dan die van de gemiddelde persoon. Of je er nu mee samenleeft, er zelf één bent of dat je je graag omringt met artistieke geesten, dan weet je waarschijnlijk uit eerste hand dat deze wereld soms heel anders kan zijn dan die van anderen. Onderstaande kenmerken geven een kijkje door de boeiende lens van deze creatieve individuen.

Herkenbaar? Of juist niet?

1. Hersenen staan nooit uit

Er gaat een onstopbare nieuwsgierigheid uit van deze personen. Het kan soms vermoeiend zijn, maar het is tevens de bron van hilarische en memorabele momenten en gesprekken.

2. Ze gaan in tegen de status quo

Wat als? Waarom niet? Deze vragen liggen contant op het puntje van de tong. Deze zoektocht is de basis van creativiteit: herdefiniëren van wat anderen denken dat normaal of gewoon is.

3. Ze omarmen hun genialiteit, ook als anderen dat niet doen

Creatieve individuen zijn liever authentiek dan populair. Dichtbij jezelf blijven, zonder compromis is een van de belangrijkste waarden, ook al betekent het soms miskenning of marginalisatie van wat ze kunnen.

4. Het is lastig om op één ding te focussen

Nieuwe projecten starten is een stuk makkelijker dan bestaande projecten helemaal tot het einde uitvoeren. Energie gaat hier nu eenmaal sneller stromen van het zetten van nieuwe stappen en nieuwe dingen creëren. De rest is snel saai.

5. Creativiteit komt en gaat in cycli

Creativiteit heeft een ritme dat pulseert in periodes van hoge, intense activiteit en periodes van stilte die kunnen voelen als een diep gat. Elke periode is noodzakelijk, kan niet worden overgeslagen en zijn net als de seizoenen van elkaar afhankelijk.

Lees ook:  De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen

6. Er is tijd nodig om de ziel te voeden

Het is belangrijk om regelmatig de bron van inspiratie te vernieuwen en nieuwe drijfveren op te zoeken. Vaak gaat dit gepaard met periodes van terugtrekking.

7. Er is letterlijk ruimte nodig om te creëren

De juiste omgeving is absoluut noodzakelijk om creativiteit te maximaliseren. Voor de één is het een studio of koffiezaak, voor de ander is het een stille ruimte in huis. Barrières zijn vaak onzichtbaar, maar deze ruimte is zeer persoonlijk.

8. Emoties komen vanuit een diepe bron

Creativiteit gaat over menselijke expressie en een diepe vorm van communicatie. Je kunt niet geven wat je niet hebt, en je kunt iemand anders alleen zover meenemen als jezelf bent geweest.

9. Blijdschap en depressie liggen dicht bij elkaar

Omdat emoties en gevoelens zo intens worden beleefd, kunnen creatieven soms snel overschakelen van blijdschap naar verdriet, en andersom. Een gevoelige ziel is de bron van briljante creatie, maar kan tevens de bron van lijden zijn.

10. In jezelf geloven is soms moeilijk

Zelfs degenen van wie het zelfvertrouwen lijkt af te stralen denken weleens, ben ik wel goed genoeg? Het constant vergelijken van eigen werk met dat van anderen zorgt er soms voor dat ze hun eigen gave niet zien, hoewel het zo duidelijk is voor anderen.

11. Intuïtie is de leidraad voor alles

De wetenschap is nog steeds niet in staat om het hoe en waarom van creativiteit te verklaren. Toch voelen artistieke mensen instinctief aan hoe hun creatieve proces moet verlopen. Je kunt het dan ook alleen ervaren, en niet begrijpen.

Lees ook:  Mijn eerste keer... naar de gay pride

12. Volwassen worden is geen doel op zich

Creatieven willen de wereld het liefste door de ogen van een kind blijven bekijken. Het leven is een mysterie, een avontuur waar nog elke dag, ook al zijn ze 80, nieuwe dingen in te ontdekken vallen.

Herkenbaar? Of juist niet? Reageer onderaan de pagina!

Via lifehack.org

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down