10 schitterende combinaties van kunst en natuur

21 maart 2016
2171
natuurkunst

Kunst én natuur: het beste van twee werelden! Deze combinatie leent zich goed voor zowel de ingetogen creativiteit van bijvoorbeeld Susanna Bauer die met naald, draad en bladeren de meest verfijnde werken creëert. Maar ook de grote, indrukwekkende werken zoals u op het Horizons Festival in Auvergne tegenkomst, of de houten kathedraal van Mauri laten zowel de kunst als de natuur tot hun recht komen. Wij zetten een aantal van onze favoriete natuurkunstwerken op een rij:

1. Geraffineerde bladerkunst

natuurkunst

Een boomblad is een boomblad, toch? Voor de meesten van ons wel, maar voor sommigen bieden boombladeren eindeloze inspiratie en perfect materiaal voor geraffineerde kunstwerken. Susanna Bauer rijgt en haakt, om de boombladeren met grote finesse te veranderen in kleine kunstwerkjes.

Bekijk het werk van Susanna Bauer hier >>

2. Levensgrote kunstwerken in de sneeuw

natuurkunst

Sinds 2004 heeft de Engelse Simon Beck er een gewoonte van gemaakt om in de verse sneeuw van Les Arc prachtige patronen te maken…te voet! Stap voor stap creëert hij geometrische vormen in de sneeuw, voor elke heeft de 54-jarige kunstenaar ongeveer 6 uur tot 2 dagen nodig om te maken.

Bekijk ze hier >>

3. Landschapskunst: Van Gogh in pompoenen en watermeloenen

natuurkunst

Na zijn afstuderen aan de kunstacademie ging Stan Herd op zoek naar een originele manieren om zich creatief uit te drukken, schilderijen in galeries of musea vond hij bij lange na niet spannend genoeg. Toen hij in aanraking kwam met ‘landschapskunst’ wist hij het meteen: dit is het. Eén van zijn bijzonderste werken maakte hij in opdracht van het Minneapolis Institute of Art. Een enorme uitvoering van het beroemde werk ‘Olijfbomen met gele lucht en zon’ van Vincent van Gogh.

Lees ook:  Kleurrijke dromen in aquarel en inkt

Bekijk hier alle foto's & een filmpje over het maakproces >>

4. Aaibare straatkunst van mos

natuurkunst

Mooi is het wanneer natuurkunst haar omgeving niet ingrijpend aantast. De kunstwerken van Anna Garforth vormen ook een sympathiek en symbiotisch geheel met de muur waarop ze prijken: zij maakt namelijk straatkunst van mos! Na aanbrengen blijven de aaibare muurschilderingen nog (héél) langzaam maar zeker doorgroeien. Een mooi voorbeeld van natuurlijke straatkunst.

Bekijk hier alle foto's en het recept om zelf mos te maken!

5. Scultpuren die de zwaartekracht tarten

natuurkunst5

Heel even lijken het gewone bouwwerken van hout of steen. Maar wie twee keer kijkt ziet dat er iets niet klopt. Deze sculpturen nemen een loopje met de zwaartekracht en zweven deels in het luchtledige. Ze zijn van de hand van Cornelia Konrads, een Duitse landschapskunstenares. Knap is de subtiliteit waarmee ze de takken en stenen laat loskomen van hun basis. Van dichtbij zijn de draden uiteraard zichtbaar, maar van een afstand geven ze het gevoel alsof je opeens op een betoverde plek terecht bent gekomen.

Bekijk nog meer werk van Cornelia Konrads >>

6. Horizons Festival in Auvergne

natuurkunst6

Grillige ruggen, glooiende velden en groene vergezichten; hoog rijst het 3 miljoen jaar oude Massif du Sancy boven de zeespiegel uit. Elk jaar, van juni t/m september, is dit niet alleen een plek om van de overweldigende natuur te genieten, maar gebruiken kunstenaars onder de vlag van het Horizons Festival de natuur als canvas voor bijzondere, tijdelijke kunstwerken. Elk jaar weer bijzonder!

Meer informatie >>

7. Mandala's van bloemen, dennenappels en zaden

natuurkunst

Kathy Klein maakt betoverende mandala’s. Zij noemt ze: danmala’s, sankriet voor ‘de gever van een krans’. Vanuit een meditatieve staat zoekt ze de bloemen die ‘het gouden geluid binnen in haar’ vertolken. De danmala’s zijn voor Klein een offerande: ze reflecteren datgene van het leven dat niet in worden uit te drukken is. Vaak maakt ze ze in de natuur of op straat, waar ze voorbijgangers kunnen inspireren.

Lees ook:  Zandschilderingen in de stad

Bekijk hier meer mandala's van Kathy Klein >>

8. Handgemaakte natuurcollages van ultrafijn materiaal

natuurkunst10

Tegenstellingen versterken elkaar. In haar ‘Seed’ serie zocht kunstenares Michelle McKinney de spanning tussen het fragiele en delicate van de natuur en de kracht en onverwoestbaarheid van industriële door mensen gemaakte materialen. Van ultrafijn geweven metaal vervaardigde zij met de hand (!) grote kransen en collages van honderden kleine blaadjes, steentjes, vogels of vlinders. Sommige werken hebben een doorsnede van wel 1,2 meter. Het resultaat is prachtig, zowel in totaliteit als in detail.

Bekijk zie hier allemaal >>

9. De houten kathedraal van Orobie, het laatste werk van Giuliano Mauri

natuurkunst9

Giuliano Mauri werd in 1938 geboren in Lodi Vecchio, net onder Milaan. En hoewel hij op zijn tiende al de reclameposters schilderde voor de plaatselijke bioscoop, bracht hij de eerste decennia van zijn carriere door in een bakkerij en in de boksring. In 1974 exposeerde hij voor het eerst: Mauri had een passie voor hout, en gebruikte gekweekte bomen, palen en kastanjetakken om zijn passie gestalte te geven. Zijn meest bijzondere werk zijn misschien wel de twee gigantische ‘open lucht’ kathedralen, vervaardigd door middel van traditionele weeftechnieken. Prachtig in elk seizoen..

Bekijk meer foto's >>

10. Boeketten van ijs

natuurkunst7

De afgelopen jaren zocht botanisch kunstenaar Makoto Azuma naar nieuwe manieren om de schoonheid van bloemen in een unieke setting te tonen. Vorig jaar kwam hij met ‘IJsbloemen’: een installatie van 16 grote ijsblokken waar hij verschillende boeketten in bevroor. Nu de blokken nog bevroren zijn lijkt de bloemen een eeuwig leven beschoren. Maar gedurende de tentoonstelling smelt het ijs en zullen de bloemen daarmee ook vergaan.

Lees ook:  Mixed-media-portretten door Nelson Makamo

Bekijk de bloemen in ijs hier >>

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down